Shea Yağı Cilde Faydaları ve Kullanımı - Kuru Cilt Bakımı

Shea Yağı Cilde Faydaları ve Kullanımı

Kuru Ciltler İçin Shea Yağı

Cilt bakımı için Shea yağı kullanmak binlerce yıllık bir güzellik geleneği.

Eski Mısır’daki tarihsel bilgiler, kozmetik kullanıma yönelik bu değerli madde ile doldurulmuş kervanların olduğundan bahseder.

Ve güzelliği ile ünlü olan Kleopatra bu yağı gittiği her yere taşınmasını isterdi, böylece her gün cildine uygulayabiliyordu.

Bugün çeşitli kozmetik ürünlerinde dahil olduğunu ve doğal cilt bakım meraklılarının favorisi haline geldiğini görebilirsiniz.

Deriyi derinden nemlendirebilme yeteneği sır değildir, ancak güçleri bunun ötesine geçer.

Bu makalede, shea yağının cildiniz için sağladığı faydaları ve birçok kullanım yöntemini göstereceğim.

 

Shea Yağı Nedir?

Shea yağı , yaygın olarak Afrika Shea ağacı olarak bilinen Vitellaria paradoxa (eski adı Butyrospermum parkii ) tarafından üretilen fındıklardan elde edilen fildişi renkli (veya beyaz olmayan) yağlı maddedir .

Shea ağacı doğal olarak Batı Afrika’da bulunur ve burada Senegal’den Sudan’a ve etiyopya tepelerindeki savanna kuşağında yetişir.

Ağaç yerel topluluklar tarafından kutsal sayılır ve dini ve kültürel öneme sahiptir. Bir dizi sağlık sorununu tedavi etmek için geleneksel tıpta kullanılan çeşitli kısımları ile şifa verici özellikleri ile bilinir.

 

Shea Yağı Nasıl Yapılır?

Shea yağı üretiminin geleneksel süreci şunları içerir:

  • Fındık toplama
  • Dış hamurun çıkarılması
  • Ezme
  • Ateşte kavurma
  • Kavrulmuş çekirdeği su ilavesi ile bir macunun haline getirme
  • Yağlarını ayırmak için yoğurma
  • Kalan suyu buharlaştırmak için büyük kaplarda ısıtma
  • Shea yağını toplamak ve topları şekillendirmek

 

Shea Yağı İçeriği

Shea yağı, stearik ve oleik asit gibi yağ asitleri açısından zengin saponifiable bir fraksiyonun yanı sıra tıbbi ve iyileştirici özelliklere sahip biyoaktif maddeleri içeren sabunlaştırılamaz bir fraksiyon içerir.

Bu biyoaktif maddeler, E vitamini ve kateşinler gibi antioksidanlar, A vitamini yenileyen hücre, anti-inflamatuvar triterpen alkolleri ve sinnamik asit esterlerini içerir ( 1 ).

Shea yağını diğer pek çok doğal yağa kıyasla özellikle ilgi çekici kılan şey, içerdiği büyük sabunlaştırılamaz fraksiyonudur. Tohum yağlarının çoğunda, bu biyoaktif fraksiyon yağın sadece %, 1’ini oluşturur.

Ancak Shea yağında bu tıbbi fraksiyon yaklaşık %, 5-17 arasında değişir.

Shea Yağı Cilt İçin İyi mi?

Shea yağı geleneksel olarak cilt şikayetlerini gidermek, cildi güneşten ve çevreden korumak ve yumuşatıcı ve nemlendirici olarak işlev görmesi için kullanılmıştır.

Bu durum shea yağının, nemlendirici kremler ve sabunlar gibi çok sayıda kozmetik ürün yelpazesinde kullanılmasına yol açtı.

Etkinliğiyle ilgili bilimsel araştırmalar az sayıdaysa da bu doğal cilt bakım tedavisinin bazı yararlı özelliklerini doğrulamışlardır.

 

Shea Yağının Cilt İçin Faydaları

  • Nemlendirici
  • Shea yağı, cildi yumuşatıcı ve nemlendirici işlev görmesi ile ünlüdür ( 2 ). Cilt sıcaklığında erir, böylece oluşturduğu yağ asitleri deriyle kolaylıkla emilir.
  • Bu cildin bariyerini geliştirmeye, nem kaybını önlemeye ve cildinizin nemli, pürüzsüz ve esnek kalmasını sağlamaya yardımcı olur.
  • Bu nedenle, yüzün ve vücudun her alanına uygulandığında kuru ve kaşıntılı deride rahatlatıcı etki sağlar.
  • Yaşlanma karşıtı
  • Shea yağı üzerine yapılan bilimsel araştırmalar, düzenli uygulandığında anti-aging özelliklerinin faydalı olduğunu göstermiştir.
  • E vitamini ve kateşinler gibi antioksidanları, cildi güneşten gelen morötesi ışınların yol açtığı serbest radikallerin neden olduğu hasardan korumaya yardımcı olur ( 3 ). İçindeki triterpen alkollerin sinnamat esterlerinin ayrıca güneş ışınlarını sağlayan UV radyasyonunu emebileceği gösterilmiştir.
  • Buna ek olarak, sabunlaştırılamaz fraksiyonunda bulunan triterpenes lupeol ve α-amyrin, kolajen ve elastinin bozunmasından sorumlu olan cildinizdeki enzimleri inaktive eder.
  • Farelerdeki çalışmalar Shea yağı ile kollajen üretimini arttırılabilir olduğu kanıtlanmıştır.
  • Cildinizdeki yapısal proteinlerin üretimini koruma ve artırma kabiliyeti yaşlanmayı önleyici özelliklerin anahtarıdır.
  • Cildinizde kolajen ve elastin bulundurmanız, çizgilerin, kırışıkların ve sarkmış cildin oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
  • 30 kişilik bir klinik çalışmada Shea yağı çeşitli yaşlanma belirtilerini başarıyla azalttı.
  • Günde iki kez Shea yağı uygulayan 49 gönüllü üzerinde yapılan başka bir çalışmada, yaşlanmanın etkilerini önlediği gözlendi ( 4 ).
  • Antienflamatuvar
  • Shea yağı, içerdiği triterpen sinnamatları ve asetatlarından dolayı anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ( 5 ).

 

 

Shea Yağı Kullanım Alanları

İnsanlar binlerce yıldır çeşitli cilt bakım ürünleri için Shea yağı kullanıyor. Bilim, bunlardan bazılarını henüz teyit etmemesine rağmen, burada insanlar için bulduğum kullanımların bir listesi var:

  • Akne tedavisi
  • Kuru ciltler için doğal nemlendirici
  • Kaşıntılı ve hassas ciltler için rahatlama
  • Egzama için evde çare
  • Dermatit için evde çare
  • Sedef hastalığı tedavisi
  • Jilet yanıklığını azaltmak için
  • Güneşlenmek için krem
  • Tıraş kremi olarak
  • Küçük kesikler ve çizikleri giderme
  • Sarkmayı önlemeye yardımcı olmak için
  • Kırışıklıkların görünümünü azaltmak için
  • Evde yüz ve vücut losyonları ve kremleri için bir baz olarak
  • Evde kullanılan deodorantlar için doğal baz
  • Güneş koruyucusu olarak
  • Ev yapımı dudak balsamları içerisinde
  • Cildin esnekliğini ve sıkılığını artırmak için
  • Kafa derisini beslemede
  • Kepek kontrolünde
  • Böcek ısırığı tedavisi
  • Hiperpigmentasyonu azaltmak için
  • Kızarıklıkları tedavi etmede
  • Deri ülseri
  • Doğal bir sabun olarak

 

Cilt İçin Shea Yağı Nasıl Kullanılır?

Yüksek kaliteli Shea yağı, tıpkı diğer yağlarda olduğu gibi ellerinizde kolayca eritilebilen, deriyle hızla emilen kremalı ve yumuşak bir yağdır.

Kendi başına kullanılabilir veya diğer yararlı doğal cilt bakım bileşenleri ile birlikte kullanılabilir.

Deneyebileceğiniz bazı tarifler şunlardır:

Kendi başına

Kullanım talimatları:

  1. Ham shea yağı alın
  2. Parmaklarınızdan az miktarda alın ve eriyene kadar hafifçe ovun
  3. Parmaklarınızla shea yağını cildinize hafifçe masaj yaparak sürün

 

Cilt İçin Shea Yağı ve Aloe Vera

Aloe vera jel ilavesiyle Shea yağı daha yumuşak olur ve kullanımı çok kolay olurken ekstra nemlendirme ve rahatlama özellikleri sağlar. İsterseniz, seçtiğiniz bir esans yağını ekleyebilirsiniz.

Kullanım talimatları:

  1. Bir miktar Shea yağı, Aloe vera jeli ve seçtiğiniz bir esans yağı alın
    2.Orta boy bir kap alın ve yaklaşık 4 çorba kaşığı Shea yağı, kaba koyun. Sertleşmesi halinde yağı yumuşatmak için ısıtıcı kullanın
    3. Bir el mikseri kullanarak kremsi bir kıvama gelinceye kadar karıştırın
    4. Kaseye, 2 çorba kaşığı Aloe vera jel ekleyin.
    5.  15 damla uçucu yağ ekleyin ve malzemeleri birlikte karıştırın karıştırıcıyı düşük hızda kullanın
    6. Karışımı cildinize parmaklarınızı kullanarak uygulayabilirsiniz
    7. Fazla karışımı kapaklı bir kaba koyun ve serin ve kuru bir yerde saklayın

 

En İyi Shea Yağı Hangisi?

Düşünülmesi gereken şeyler var:

  • Sınıf

Shea yağı kalitesini teyit etmek için Amerikan Shea Yağı Enstitüsü tarafından test edilebilir. Premium Shea yağı A sınıfıdır.

A sınıfı sertifikalı shea yağı faydalı cildi zengin maddelerinden zengin bir ürün elde ettiğinizden daha fazla emin olabileceğiniz ve cildinizde kullanmak için idealdir ve herhangi bir kirletici madde veya istenmeyen katkı maddesi içermez.

  • Ham ve Arındırılmış

Çiğ, rafine edilmemiş ve organik Shea yağı kullanmak en iyisidir.

Ek olarak, ekstraksiyon prosesi, hekzan gibi kimyasalların kullanılmasını içerebilir.

Arıtılmamış Shea yağı, kimyasal madde kullanılmadan ekstrakte edilir ve kimyasal koruyucu maddeler eklenmez.

  • Soğuk preslenmiş

İdeal olarak, soğuk bir presle çıkarılan bir Shea yağı kullanmaya dikkat etmelisiniz. Bu, aşırı ısıtılmanın işlemde yer almayacağı anlamına gelir.

Aşırı ısıtma, yağ içerisindeki bazı phytonutrientleri yok edebilir.

 

Yan Etkileri Zararları ve Önlemler

  • Çoğu kişi, Shea yağı teriminin yan etkilerden uzak ve güvenli olduğunu söyler. Bununla birlikte, cildinizde yeni şeyler denerken genel bir önlem olarak, bilekinizde az miktarda test yapmak ve yüzünüze ve vücudunuzun daha geniş alanlarına yaymadan önce cildinizin nasıl tepki verdiğini görmek için 15-20 dakika beklemeniz iyi olur.

 

Shea Yağı Nasıl Saklanır?

Shea yağı saklamak ve depolamak için bazı kurallar şunlardır:

  • Kaliteli Shea yaginin dogal raf ömrü 1-2 sene arasindadir
  • En iyisi serin ve karanlık bir yerde saklamaktır, ancak soğutulması gerekli değildir
  • Cam veya plastik bir kapta muhafaza edilmeli ve nemin içeri girmesini önleyen bir kapak kullanılmalıdır.
  • Kirlenmeyi önlemek ve raf ömrünü uzatmak için yağa dokunmadan önce ellerinizi yıkamanız gerekir.

 

Sık Sorulan Sorular

Shea yağı yenebilir mi?

Shea yağı yenilebilir ve aslında kakao yağı yerine kullanılan çikolatalı şekerlemelerde bulunur.

Shea yağı sivilce tedavisinde yardımcı olabilir mi?

Çoğu kişi Shea yağının sivilcelerini temizlemede yardımcı olduğunu bulmuştur. Anti-inflamatuar özellikleri, durumu karakterize akneleri önlemeye yardımcı olabilir. Fakat bu kullanım bilimsel olarak ispatlanmış değildir.

Shea yağı yara izlerini iyileştirebilir mi?

Bazı insanlar Shea yağı yara izlerine yardımcı olduğunu iddia ediyor. Cildin kolajenini arttırma yeteneği var gibi görünüyor, ancak henüz yara izlerini iyileştirme yeteneği kanıtlanmamıştır.

Shea yağı gözenekleri tıkıyor mu?

Shea yağı, komedojenik ölçekte 0 derecelendirmeye sahiptir. Bu cilt gözeneklerini tıkamadığı anlamına gelir.

Shea yağında spf var mı?

Bazı UV ışınlarını emme kabiliyeti nedeniyle düşük güneş koruma faktörüne sahiptir. Kullanırken güneşe maruz kalma konusunda dikkatli olmalısınız çünkü uzun süreli maruz kalma için kendi başına yeterli koruma sağlamayacaktır.

Shea yağı erir mi?

Parmaklarınızda kolayca erir.

Shea yağı vegan mı?

Saf Shea yağı% 100 doğaldır ve bitkilerden yapılmıştır, bu yüzden vegan dostudur.

Shea yağı yağlı ciltler için iyi mi?

Shea yağı yağlı ciltli kişiler tarafından kullanılabilir. Komedojenik değil, ancak cildinizin nasıl tepki verdiğine yakından bakmalısınız.

Shea yağı egzama için iyi mi?

Küçük bir bilimsel çalışma, Shea yaginin egzama yumusatici olarak işe yaradığını ileri sürmüştür ( 6 ).

Shea yağı beyaz mı sarı mı olmalı?

Çiğ rafine edilmemiş Shea yağı genellikle fildişi veya kırmızımsı renktedir. Bu bazen biraz sarı renkte görünebilir. Beyaz Shea yağı genellikle rafine edilmiştir.

Shea yağı yüze sürülür mü?

Shea yağı tüm cildinize uygulanabilir. Bu konuda herhangi bir sorun yoktur. Shea yağı göz çevresinde de uygulanabilir. Göze temas etmemesine özen göstermeisiniz.

6 Yorum

Yorum Eklemek İster misin?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.