Tatlı Badem Yağının Cilt İçin 10 Olağanüstü Faydası - Kuru Cilt Bakımı

Tatlı Badem Yağının Cilt İçin 10 Olağanüstü Faydası

Binlerce yıldır insanlar cilt bakımı ve bir dizi sağlık sorunları için tatlı badem yağı kullanıyorlar.

MS 1. yüzyılda, ünlü tıbbi derginin ‘ De Materia Medica’ nın yazarı olan Yunan Dioscorides, tatlı badem yağını, rahatsızlıklarını iyileştirmek için Romalı askerlerin cildi üzerine uyguladığı merhemlerde kullandı.

Egzama ve sedef hastalığı gibi deri hastalıklarının tedavisinde kullanımı, uzun zamandan beri tıbbın eski Grek-Farsça ve Ayurvedik dallarının bir parçası olarak öğretilmiştir.

Son zamanlarda, cilt için doğal bir nemlendirici olarak etkili kabiliyeti, yaşlanmanın belirtilerini azaltan etkileri nedeni ile kozmetik ürünlerinde sıkça kullanılması doğal güzellik meraklıları arasında artan bir popülerliğe sahip olmasına neden olmuştur.

Bu yazıda cildinize tatlı badem yağının faydalarını ve günlük nasıl kullanabileceğinizi göstereceğim.

 

 

Tatlı Badem Yağı Nedir?

Badem yağı , Prunus dulcis ağacının yenilebilir tohumlarından ekstrakte edilerek elde edilir . Tohumları da badem olarak biliyoruz.

Badem, Ortadoğu’nun Akdeniz bölgesinden ve antik çağda Akdeniz, Kuzey Afrika’nın bazı bölümleri ve Güney Avrupa’da insanlar tarafından çoğaltılmış ve tüketilmiştir.

Popülerliği onu ‘fındık kralı’ olarak adlandırıyor ve Akdeniz tipi bir iklime sahip bölgelerde rahatlıkla üreyebiliyor. Günümüzde, dünyanın badem arzının büyük kısmı Kaliforniya’dan karşılanmaktadır.

 

Tatlı Badem ve Acı Badem Arasındaki Fark

Badem ağaçlarının büyük çoğunluğu tatlı bademlerini üretiyor ve tatlı bademlerini tatlı lezzetiyle adlandırıyor. Bununla birlikte, bazıları ‘acı badem’ olarak bilinen farklı bir varyasyon üretir.

Tatlı badem yağı veya acı badem yağı satın alabilirsiniz, ancak ikisi arasında temel bir fark var.

Tatlı badem yağı ‘sabit’ bir yağtır. Sabit yağlar, bir yağ düşününce yaygın olarak düşündüğünüz şeydir ve bir bitkide bulunan yağ asitlerini içerirler.

Acı badem yağı olarak satılık olarak ilan edilen yağ, yağ asidi bileşenini içermeyen uçucu bir yağdır.

Acı bademlerin işlenmesi sırasında enzim emülsiyonu ile su varlığında amigdalin adı verilen çözülebilir bir glukozid arasında bir reaksiyon, hidrojen siyanür oluşumuna yol açar.

Acı badem esansiyel yağı genellikle badem kokusu için veya çok az miktarlarda tadı için kullanılır.

Cilt bakımı ve mutfak kullanımı için popüler olan yağ tatlı badem yağıdır.

 

Birleştirme, kompozisyon

Tatlı badem yağının çoğu yağ asitlerinden oluşur. En büyük bileşeni, yaklaşık% 62’sini oluşturan tekli doymamış yağ asidi oleik asittir. Bir çoklu doymamış yağ asidi olan linoleik asit de büyük miktarda bulunur.

Biyoaktif olan beta sitosterol, campestanol, sitostanol, stigmasterol ve campesterol gibi bitki fitosterollerini de içerir.

Yüksek seviyede E vitamini, B vitaminleri, niasin, riboflavin ve minerallerin magnezyum, kalsiyum, manganez, çinko ve fosforu vardır ve bunlar sağlık açısından çok önemlidir.

 

Nasıl Kullanılır

Bademler bazı kültürlerde oldukça saygı görüyor ve tatlı badem yağı binlerce yıldır geleneksel tıbbın bir parçası olarak kullanılıyor.

Klinik çalışmaları sonucu olmasa da, şu amaçlar için kullanılabilir:

  •  Kaygı problemleri
  •  Gastrointestinal problemler
  •  Ağrı kesici
  •  Müshil olarak
  •  Cilt problemleri

Tatlı Badem Yağı Cilt İçin İyi mi?

Tatlı badem yağı, ciltte kullanmak için popüler bir seçimdir.

Hafif ve kolayca emilir. Hoş koku özelliklerinden dolayı masaj yağı olarak kullanılır.

Hassas ciltli insanlar için güvenli, iyi bir nemlendiricidir ve cildin yumuşak, pürüzsüz ve daha genç gibi görünmesini sağlar.

Cilt bakımında en iyi badem yağı % 100 saf ve organik formda elde edilebilir. Bir taşıyıcı yağ olarak sıklıkla çeşitli kozmetik ürünlerinde bulunabilir.

Cilde faydalarına daha yakından göz atalım.

 

Cilt İçin Tatlı Badem Yağının Faydaları

 

Nemlendirme

Badem yağının en popüler faydalarından biri cildi derin ve uzun süreli nemlenmesini sağlamaktır.

Cildi aşırı derecede yağlı hissettirmeden vücut sıcaklığında kolayca emilir.

Düzenli kullanımla cildiniz yumuşak, pürüzsüz ve esnek olur.

 

UV Koruması

Tatlı badem yağı E vitamini de dahil olmak üzere cildi koruyan antioksidanlar bakımından zengindir.

Fareler üzerine yapılan 2007 yılı bir araştırması, badem yağı deriye uygulandığında UV maruz kaldıktan sonra hasarı azaltabileceğini gösterdi ( 1 ).

Bu aynı zamanda cildin foto-yaşlanma tedavisinde kullanılabileceği anlamına gelir.

Foto yaşlanma, cildinizdeki çizgilerin ve kırışıklıkların oluşumundan sorumlu olan ana nedenlerden biridir, bu nedenle badem yağının cilde düzenli uygulanması yaşlanma karşıtı faydalar sağlar.

Bununla birlikte, fotokoruyucu etkisi güneş kremi gibi davranmaya yetecek kadar güçlü değildir, bu nedenle uzun süre güneşe maruz kalma konusunda dikkatli olmalısınız.

 

Güneş Yanıklarını Giderir

Güneşte çok uzun zaman geçirdiyseniz, yanmış cildinize badem yağı uygulamak, kaşıntılı ve ağrılı alanları yatıştırmaya yardımcı olur.

Cildin nemli kalmasına yardımcı olur, aynı zamanda saatlerce devam eden güneş hasarının zararlı etkilerini azaltmaya yardımcı olan E vitamini içerir.

 

Egzamayı ve Sedef hastalığını Hafifletir

Tatlı badem yağının yumuşatıcı ve nemlendirici özellikleri, yüz ve vücutta kuru ve pul pul deri içeren cilt koşullarında doğal bir tedavi olarak kullanılmasına katkıda bulunur.

Anti-inflamatuar özelliklere sahip hafif ve hipoalerjenik bir yağ olup kaşıntıyı hafifletir. Geleneksel olarak Ayurvedik ve Çin tıbbında egzama ve sedef hastalığına yardımcı olma özelliği için kullanılmıştır ( 2 ).

 

Deri Döküntülerini Gidermektedir

Doktorlar sıklıkla cildin giysilerle sürtünmesinden kaynaklanan kızarıklıklara veya diğer durumlara karşı çinko esaslı kremler ve merhemler önermektedir.

Nemlendirici özelliklerinin yanı sıra yüksek çinko içeriği sayesinde tatlı badem yağı cildin kızarıklıklarını iyileştirmek ve yanma hissi ve ağrıyı hafifletmek için doğal bir seçenek haline geliyor.

 

Yara İzlerini Azaltır

Hem anekdot raporları hem de klinik gözlemler, badem yağının ameliyat sonrası uygulanan hipertrofik yara oluşumunu azaltabileceğini göstermektedir ( 2 ). Cildi gençleştirir ve pürüzsüzleştirir, görünümünü geliştirir.

 

Çatlamış Dudaklar İçin Yağ Arayanlara

Tatlı badem yağı nemlendirme özellikleri onu kuru ve çatlamış dudaklar için mükemmel doğal bir çare haline getirir.

Sadece küçük bir miktar dudaklarınızı iri sulu, pürüzsüz ve yumuşak tutacaktır. İçerdiği besin değerleri cildi onarmaya yardımcı olur.

 

Cilt Temizleyici

Badem yağı cildinize kolayca nüfuz edebilme özelliği, cildin gözeneklerinde ve kıl foliküllerinde kir, artık ve sebumun yumuşatılmasına ve yerinden alınmasına yardımcı olabilecek iyi bir yağ temizleyici olmasını sağlar.

 

Makyaj Temizleyici

Aynı zamanda cildin hassas bölgelerinde (örneğin göz altı bölgesi, göz kapakları ve dudaklar gibi) nazik etkili bir makyaj temizleyicisi yağ olarak kullanılabilir. Çıkarılması zor olabilecek, su geçirmez göz kalemi ve rimel de dahil olmak üzere çoğu makyajı kolayca temizler.

 

 

Badem Yağı Nasıl Kullanılır

Badem yağı kendiliğinden nemlendirici olarak veya yüz maskeleri ve diğer faydalı doğal maddelerle birlikte kullanılabilir.

Deneyebileceğiniz bazı tarifler şunlardır:

 

Tatlı Badem Yağı Kendi Başına Kullanımı

 

Kullanım talimatları:

1. Bir şişe organik tatlı badem yağı alın

2. Yüzünüzü yıkayın ve bir havluyla kurutun

3. Parmaklarınıza birkaç damla yağ koyun ve iki elinizin parmaklarını birbirine sürtün.

4. Badem yağını cildinize hafifçe parmaklarınızla sürün

5. Gün boyunca veya gece ciltte bırakılabilir.

 

Tatlı Badem Yağı ve Şeker Yüz Peelingi

 

Şeker ilavesi, ölü cildi soymak ve dökmek için basit ve kolay yüz peelingi elde etmenizi sağlar.

Kullanım talimatları:

1. Bir paket kahverengi şeker ve bir şişe organik badem yağı alın

2. Bir kaba 1 çorba kaşığı badem yağı koyun

3. Şekerden 2 çay kaşığı ilave edin ve birlikte karıştırın

4. Parmak uçlarınızı kullanarak hafifçe yüzünüze yaklaşık 2 dakika sürtün.

5. Yüzünüzü tekrar suyla yıkayın ve temiz bir havluyla hafifçe kurutun

6. İsterseniz az miktarda badem yağı nemlendirici olarak uygulayabilirsiniz.

 

Tatlı Badem Yağı, Bal & Yoğurt Yüz Maskesi

 

Bal, cildi koruyan antioksidanlar içerir ve cildinizi iyileştirerek, yüzünüzü parlaklaştıracak nazik bir eksfolasyon sağlar. Yoğurt, cildinizi koruyan ve sivilce bakterileri ile mücadele etme kabiliyetini arttıran probiyotik bakterileri içerir.

Kullanım talimatları:

1. Bir şişe organik badem yağı, çiğ organik bal ve organik sade yoğurt alın.

2. Bir kaba badem yağını 1 çorba kaşığı ilave edin

3. Kaseye 1 çorba kaşığı bal ilave edin

4. Kaseye 1 çorba kaşığı yoğurt ilave edin

5. Malzemeleri bir çatal veya kaşık kullanarak iyice karıştırın

6. Karışımı yüzünüze yaymak için parmaklarınızı kullanın

7. Yüz maskesini cildinizde yaklaşık 15-20 dakika bekletin

8. Daha sonra su ile tekrar yıkayın

9. Yüzünüzü kuruttuktan sonra doğal bir nemlendirici olarak az miktarda badem yağı uygulayın

 

Yan Etkileri ve Önlemler

  • Badem yağı çoğu insanın kullanması için güvenlidir, ancak fındık alerjisi olan kişilerin kullanmamaları önerilir.
  • Cildinizde yeni bir madde kullanırken bir önlem olarak, önce bileğinizin arkasında küçük bir miktarı test etmek en iyisidir. Vücudunuzun verdiği tepkiyi görmek için yağı yaklaşık 20 dakika bekletin.
  • Badem yağı, komedojenlik ölçeğinde 5 üzerinden 2 puan almıştır. Bu, cilt gözeneklerini bloke etme riski orta derecede olduğu anlamına gelir. Sivilceye oluşumuna maruz kalırsanız, yağ ile alakalı olabilir. Bu, onunla ilgili sorun yaşayacağınız anlamına gelmez, ancak cildinizin nasıl tepki verdiğini izleyin ve cildinizi biraz daha kötüleştirirse kullanımını bırakın.

Yaygın sorular

 

Tatlı badem yağı cildi aydınlatabilir mi?

Her ne kadar doğal sağlık web siteleri olmasa da, cildi hafifletebilir, bronzlaşmayı azaltabilir, göz altındaki koyu halkaları ortadan kaldırabilecek veya cilt beyazlaması için yararlı olduğu konusunda güvenilir bir kanıt bulunmamaktadır.

Tatlı badem yağı sivilce eğilimli ciltler için iyi mi?

Cilt gözeneklerini engelleyebilecek fazla sebum ve kirin çözülmesine ve temizlenmesine yardımcı olabilir ve akne tedavisinin bir parçası olarak kullanmış olan insanlardan gelen kullanıcı yorumları genelde olumludur ( 3 ).

Bununla birlikte, komedojenite derecelendirmesi 2’dir. Bu, ılımlı bir derece olup, bu nedenle bazı insanlar gözeneklerini kapattığını ve sivilcelerini daha da kötüleştirdiğini görebilir.

Tatlı badem yağı yağlı ciltler için iyi mi?

Badem yağı cildinizden aşırı yağ temizlemeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, azınlık bir grup, cilt gözeneklerini tıkadığını ve akneye neden olduğunu söylüyor.

Tatlı badem yağı kuru cilt için iyi mi?

Tatlı badem yağı, cilde kolayca emilen mükemmel bir nemlendiricidir ve kuru ciltli insanlar için iyi bir seçimdir.

Tatlı badem yağı cildi karartır mı?

Cildi koyulaştırdığına dair güvenilir bir kanıt bulunmamaktadır.

Tatlı badem yağı bebek cildi için iyi mi?

Evet, bebek cildi üzerinde kullanıldığında aynı yararlı özelliklere sahiptir ve bazen dermatologlar tarafından bu amaç için önerilir. Bununla birlikte, önce çocuk hekiminizle görüşün en iyisidir.

Yorum Eklemek İster misin?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.